Üveit nedir? Üveit hastalığının tipleri nelerdir?
Gözümüzün en dışında saydam kornea ve beyaz renkli sklera sert tabaları bulunmaktadır. Bu tabakaların çevrelediği gözün iç dokularının iltihaplanmasına (yangı, inflamasyon) üveit adı verilir. Çoğunlukla ani şekilde gelişen hastalık tedavi edilebilmektedir. Ancak bazı durumlarda tekrarlayabilmekle birlikte kronikleşme durumu da gözlenebilmektedir.
Üveitle gözün ön/ arka bölümün tutabilir veya tüm dokuları etkilerse panüveit adını alır. Sık bir sebep idiyopatik diye adlandırdığımız sebebi başka bir duruma bağlı olmadan gelişen tiptir. Diğer sebepleri vücüttaki enflamatuvar/ romatolojik hastalıklar veya enfeksiyonlar , travma, olabilir. Bazı göziçi tümörler veya metastatik durumlar da üveiti taklit edip karışabilirler.
Üveit Hastalağının Çeşitleri Nelerdir?
İris, siliyer cisim ve koroid olmak üzere 3 bölümden oluşan uvea bölgesindeki iltihaplar ise oluştuğu bölgeye göre 2 guruba ayrılmaktadır. Ön bölümde yani daha çok iris ve siliyer cismin ön bölgesinde oluşan iltihaplanmalar ön üveit olarak adlandırılmaktadır. Bu tür, uygulanan tedavilere daha kolay yanıt vermektedir.
Koroid, arka bölgedeki ve bazı durumlar da retina bölgesinde meydana gelen iltihaplanmalar ise arka üveit olarak adlandırılmaktadır. Bu bölgede oluşan hastalık kontrol altına alınmadığı taktirde kalıcı ve ciddi görme kayıpları ile sonuçlanabilmektedir.
Arka üveitlerde meydana gelen iltihaplanmadan retina bölgesinin de etkilendiği durumlarda görülebilmektedir. Bu duruma korioretinit adı verilmektedir. Görme faaliyetinin oluştuğu makula bölgesi ve gözün arka kısmında bulunan görme sinirini etkileyen iltihaplanmalar ciddi görme kayıplarına yol açabilmektedir.
Pars Planit Üveit’in tedavisi var mıdır?
Bazı özel durumlarda görülen ve koroid ile retinanın preferik bölgesinde meydana gelen pars planit adı verilen bir iltihaplanma da olabilmektedir. Siliyer cisme yakın bölgelerde meydana gelen bu iltihaplanma ciddi hasar bırakmayan bir özelliğe sahiptir. Hastanın görmesinin riske edilmediği durumlarda rutin kontroller ile hastalığın gelişimi yakından takip edilebilmektedir.
Üveit Atağı nedir ve nasıl belirti verir?
Ani alevlenmelere üveit atağı adı verilmektedir. Gözümüzün ön bölgesinde meydana gelen üveit durumunda ve alevlenme dönemlerinde gözlerde kızarıklık, bulanık görme, görmede kalitesinde azalma, ışık hassasiyeti ve göz önünde uçuşmalar gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Üveitin gözün arka bölümünde meydana geldiği durumlarda ise ağırlıklı olarak bulanık görme ve görüşte ciddi azalma gibi belirtiler daha yoğun ortaya çıkmaktadır. Görmenin oluştuğu makula bölgesinde ve göz siniri bölgesinde meydana gelen üveit durumlarında ise tedavide geç kalınması durumunda dokularda meydana gelecek hasar oluşumu nedeniyle kalıcı görme kayıpları ile karşılaşılabilmektedir.