Tavuk Karası (Gece Körlüğü)
Halk arasında tavuk karası veya gece körlüğü olarak da bilinen retinitis pigmentosa, nadir görülen, kalıtımsal bir hastalıktır. Gözün içini kaplayan retina adını verdiğimiz tabakada görme hücreleri bulunur. Bu görme hücrelerinden rod adı verilenler karanlıkta görmeyi veya gece görmeyi ve çevre görmeyi sağlar. Hastalık rod adı verilen bu hücrelerde bozulmayla karakterizedir. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür.
Retinitis Pigmentosanın Belirtileri Nelerdir ?
Retinitis pigmentosa genellikle çocuklukta fark edilirse de herhangi bir yaşta da görülebilir. Gece özellikle az ışıkta cisimlere çarpma ve düşme ailenin dikkatini çekebilir. Çevre görme azalır. Aydınlıktan karanlığa geçişte, uyum zor olur.
Retinitis Pigmentosa Nasıl Teşhis Edilir ?
Genellikle çocukluk çağlarında tanısı konulur. Hasta özellikle gece görme zorluğu şikayetiyle doktora gelir. Gözün içini kaplayan , retina tabakasının göz dibi muayenesiyle incelenmesinde tanı konulur. Tipik bir görünümü vardır. Bunun dışında ERG denilen özel bir test tanının kesinleştirilmesinde kullanılabilir.
Retinis Pigmentosada Kalıtım Neden Önemlidir ?
Retinitis pigmentosanın çoğu tipleri kalıtımla geçer. Eğer hastanın aile ağacı bilinirse hastanın ileride nasıl bir durumda olacağı konusunda tahmin yürütülebilir. Bu bilgi hastanın evlilik, çocuk sahibi olma ve meslek seçiminde yardımcı olabilir.
Retinis Pigmentosanın Tedavisi Var Mıdır ?
Günümüzde retinitis pigmentosanın standard bir tedavisi yoktur. Ancak retinitis pigmentosayla birlikte görülebilen katarakt , glokom gibi yandaş hastalıkların düzenli yapılan göz muayenesiyle teşhis ve tedavisi mümkündür. Retinitis pigmentosalı hastalarda görme kaybı aynı derecede olmaz. Hastaların bir kısmı erken yaşta görmelerini kaybederken , bir kısmı hayat boyunca kendilerini idare edecek kadar görmeyi koruyabilirler. Görme azlığı bulunan hastalara LVA denilen özel büyüteçli gözlükler verilebilir.
Prof. Dr. Nur ACAR GÖÇGİL
Göz Hastalıkları & Retina Cerrahisi Uzmanı