Santral Seröz Koryoretinopati nedir? ( SSR nedir? )
Santral Seröz Retinopati (SSR), retina tabakasının altında sıvı birikimini ifade eden bir hastalıktır. Genellikle merkezi görme noktasını (fovea) etkileyerek merkezi görme bozukluğuna neden olduğu için “santral” seröz retinopati olarak adlandırılır. Bu hastalığın bir diğer adı da Santral Seröz Koryoretinopatidir, çünkü sıvının kaynağı koroid dokusudur.
Santral Seröz Retinopati’nin nedeni nedir?
Santral Seröz Retinopati’nin kesin nedeni henüz belirlenememiştir. Ancak, hastalığın retina dış kısmını besleyen damarları içeren koroid tabakasında basınç artışına bağlı olarak retina pigment epitelinde bozulma olduğu düşünülmektedir. Bu bozulma sonucunda retina altında sıvı birikimi meydana gelir.
Santral Seröz Retinopati (SSR), genellikle 20 ile 80 yaş arasındaki bireylerde görülebilen bir hastalıktır. En sık olarak 30-50 yaş arası erkeklerde ortaya çıkar.
SSR’nin gelişimi için bazı risk faktörleri vardır. En önemli risk faktörü psikolojik strestir ve hastalar genellikle stresin etkisiyle görme noktasında sıvı birikimi yaşadıklarını ifade ederler. Diğer risk faktörleri şunlardır:
- A tipi kişilik
- Kortizon içeren ilaç kullanımı
- Sigara
- Uyku apnesi
- Hamilelik
- Uykusuzluk
- Hipertansiyon
- Aşırı kafein tüketimi
Santral Seröz Retinopati hastaları, yamuk görme, dalgalı görme, bulanık görme, merkezde kör nokta oluşumu, cisimlerin küçük ve uzak görünmesi, renklerin soluk algılanması gibi şikayetlerle başvurabilirler.
SSR genellikle 3 ay içinde kendiliğinden düzelir. Ancak hastaların üçte birinde ataklar şeklinde ilerleyebilir. Retina altında biriken sıvı, görme hücrelerinde kayba neden olmaya başlar. Eğer sıvı 3 ay içinde kaybolmazsa kalıcı görme kaybı ortaya çıkabilir. Kronik Santral Seröz Retinopati durumunda ise görme keskinliği kalıcı olarak ciddi şekilde azalabilir.
Santral Seröz Retinopati tanısı, rutin göz muayenesi ardından damlalı göz dibinin incelenmesiyle konulur. Şüpheli durumlarda optik koherens tomografi (OCT) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Floresein Anjiografi ve İndosiyanin Yeşili Anjiografi gibi testler de tedavi gerektiren vakalarda yapılabilir.
SSR tedavisinde, hastadan kortizonlu ilaç kullanımının durdurulması ve stresten uzak durması istenir. Ancak sıvı birikimi 3 ay içinde kaybolmazsa tedavi gerekebilir. Fotodinamik tedavi, SSR tedavisinde en etkili yöntemdir. Floresein Anjiografi ve İndosiyanin Yeşili Anjiografi ile belirlenen odaklara Fotodinamik tedavi uygulanır. Fotodinamik tedavi, SSR nüks sıklığını azaltan bir yöntemdir.