Retina Protezi (Biyonik Göz) Nedir?
Retina protezi, tavukkarası (Retinitis Pigmentoza) ve sarı nokta hastalığı gibi sağlık problemleri yaşayan kişilerin yararlanabildiği ve görme kaybının giderilmesi açısından umut vaat eden bir yöntemdir. Yöntem tavuk karası hastalığı yönelik şu an için dünya genelinde deneme aşamasındadır. Yine aynı şekilde yöntemin ilerleyen zamanlarda diğer retina hastalıkları içinde uygulanabilirliği muhtemel olarak beklenmektedir.
Biyonik Göz Nasıl Çalışır?
Yöntem kapsamında minyatür kameralar bulunan özel bir gözlük tarafından elde edilen veriler gözlük üzerindeki mikroişlemci aracılığıyla işlenmektedir. İşlenen bu veriler gözün retina bölgesine ameliyatla yerleştirilen retinal implanta gözlük üzerindeki anten vasıtasıyla kablosuz olarak gönderilmektedir. İmplant tarafından alınan veriler retinaya iletilir ve buradan da görme siniri aracılığıyla beyne aktarılarak görme faaliyeti gerçekleştirilir. Özetle retina implantı çalışmayan hücrelerin işlevini gerçekleştirmektedir. Ortalama olarak 3-4 saat süren bir retina ameliyatı ile retinal protez takılmaktadır.
Hastalarda Ameliyat Sonrası Görme Nasıldır?
İlk olarak 2012 yılında retina önüne uygulanan bu yöntem sayesinde ışığı gören ancak ayrıntıları tanıyamayan hastalarda belirli oranda görme kazanımları elde edilmiştir. Biyonik gözdeki görme faaliyeti normal bir insanın görmesi şeklinde değildir. Hastalar görüntüleri dijital ekranlardaki pikseller gibi ve siyah – beyaz olarak görmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte biyonik gözlerin de daha da gelişmesi beklenmektedir.