Prematüre retinopatisinin tanısı nasıl konur?
Prematüre bebekler, doğumdan hemen sonra ROP (Retinopathy of Prematurity) ve diğer riskli hastalıklar için taranmalıdır. Göz doktorları, hastanelerin YYBÜ veya bebek odalarında bebeklerin göz muayenelerini yaparak ROP teşhisi koyabilirler.
ROP bazen doğumdan sonraki birkaç hafta içinde bile tespit edilemeyebilir, bu nedenle doğumdan sonraki 4-6 hafta içinde risk altındaki bebeklere de göz muayenesi yapılmalıdır. ROP teşhisi konulursa, anormal kan damarı büyümesi kendiliğinden geçene veya yeterli derecede tedavi edilene kadar muayeneler düzenli bir şekilde devam etmelidir.
Semptomların görülmediği prematüre bebeklerde, ROP sadece tecrübeli bir retina uzmanı veya pediatrik oftalmolog tarafından yapılan zamanında muayeneyle tespit edilebilir. ROP, prematüre doğumlarda %16 oranında görülürken, 1500 gramdan daha düşük doğum ağırlığı olan bebeklerin %50’sinde ortaya çıkar. 32 haftadan önce doğan, 1500 gramdan az doğum ağırlığına sahip ve sistemik olarak riskli olan daha büyük bebekler de ROP açısından değerlendirilmelidir.
Risk grubundaki prematüre bebeklerin ilk muayenesi postkonsepsiyonel 31-33 hafta veya doğum sonrası 4-6 hafta arasında (hangisi önce gerçekleşirse) yapılmalıdır. Daha sonraki kontrol muayeneleri, saptanan ROP evresine göre planlanır ve bebekler tam retinal vaskülarizasyon gelişene kadar takip edilir.
Muayene öncesi, göz bebeklerinin büyümesini sağlamak için damla damlatılır. Muayene sırasında, göz kapaklarının açık kalması için bazı özel aletler kullanılır ve göz doktoru indirekt oftalmoskop kullanarak gözün arkasındaki retinayı muayene eder. Bebeğin rahat olması için öncesinde gözlerine anestezik bir göz damlası damlatılır.
ROP teşhisi muayeneyle konulur. Düşük doğum haftası ve ağırlığına sahip bebekler doğduktan 28 gün sonra göz muayenesi için yenidoğan doktoruna yönlendirilir. İlk muayeneden sonra göz doktoru, ROP bulgularına göre takip sıklığını belirler ve gerektiğinde acil tedavi uygulanır. ROP açısından çok riskli bir görünüm yoksa, hasta izleme süreci iki haftada bir yapılır, ancak ROP bulgusu gelişmişse, bulgunun şiddetine ve evresine göre haftada bir hatta 2-3 günde bir sıkı bir takip altına alınır ve gerektiğinde acil tedavi uygulanır.