Makula Deliği ve Tedavisi
Idiyopatik makular hol -makula deliği- görme merkezinde gerilme neticesinde oluşan yırtılma ve buna bağlı olarak görmede azalma ve bozulmayla seyreden bir hastalıktır. Hastalar genellikle merkezi görmede ilerleyen bozulma, okumada ve bir kişinin yüzünü seçmede zorlukdan şikayetçidirler. Bulgular genellikle 2-3 ay veya daha uzun sure içerisinde ilerleme gösterir. Körlüğe neden olmaz. Merkez çevresindeki periferik görme korunmuştur. Makula deliği vitrektomi cerrahisini takiben göz içerisine gaz verilerek tedavi edilir.
Görme merkezinde siyah bir leke gelişimi ve eğri görme hastalığın belirtileridir.
Maküler Deliğin Neden Oluşur?
Makula deliği retina yüzeyini geren bir epiretinal membrane nedeniyle gelişebilir. Popüler bir örnek vermek gerekirse; bir balon parçasına doğru kalemi bastırırsanız balon parçası delinmez. Ancak balon parçasını her yöne doğru gerdirirseniz balon da yuvarlak bir delik oluşur. Bu durum macula deliğinin nasıl oluştuğunu açıklar. Makulayı dışa doğru gerdiren güçler varlığında makula dokusunda delik oluşur….
Maküler Deliği nasıl tedavi edilir?
Cerrahide amaç makula -sarı nokta- deliğini kapatmaktır. Ameliyat Vitrektomi, Epiretinal zarın ve/veya iç limitan zarın alınması gaz enjeksiyonunu aşamalarından oluşur. Ameliyat sonrasında bir haftaya kadar sürebilen yüz üstü yatış pozisyonu gereklidir. Bir çok cerrah daha uzun sure etkili gaz kullanmayı tercih edip 3 haftaya kadar yüz üstü yatış pozisyonu önermektedir.
CERRAHİ TEDAVİ İLE FARKLI BAŞARI ORANLARI BİLDİRİLMEKTEDİR. ANCAK VAKALARIN ÇOĞUNDA DELİK BİR AMELİYAT İLE KAPANMAKTADIR. İLK AMELİYAT BAŞARILI OLMAZ İSE BAZEN İKİNCİ BİR AMELİYAT GEREKEBİLMEKTEDİR. CERRAHİ TEDAVİDE AMAÇ SARI NOKTA DELİĞİNİ KAPATMAK VE GÖRMEYİ ARTIRMAKTIR. BAŞARILI BİR VİTREORETİNAL CERRAHİYE RAĞMEN ESKİ GÖRME KALİTESİNİ TAMAMEN ELDE ETMEK OLASI DEĞİLDİR.
Prof. Dr. Nur ACAR GÖÇGİL
Göz Hastalıkları & Retina Cerrahisi Uzmanı