Makula Deliği Nedir?
Makula, retinamız içerisinde bulunan ve görmenin sağlandığı bölgedir. Makulanın tam ortasında oluşan bu hastalık göz arkası delik ya da makuler hole olarak da adlandırılmaktadır. En temel sebebi yaşlanma olan makula deliği hastalığı bazı durumlarda hiçbir sebep dahi olmadan ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın dört evresi bulunmakla birlikte hangi evrede olunursa olunsun tespit edildiği mutlaka ameliyatla müdahale gerektirmektedir. Çünkü hastalığın gerilemesi hem çok nadirdir hem de hastalığın ilerlemesi durumunda ameliyat başarısı düşebilir ve müdahale sonrasında yeterli görme artışı sağlanamayabilir.
Tek gözümüzde genellikle sessiz şekilde başlayan makula deliği hastalığı bulanık görme şeklinde görüş kalitesinde azalmaya ve cisimleri çarpık görme gibi etkilere sebep olmaktadır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, görme o kadar korunur.
MAKULA DELİĞİ NEDEN OLUŞUR?
Gözümüzün içerisinde bulunana vitreus jelinde yaşlanma ile birlikte yapısal değişiklikler meydana gelmektedir. Vitreusta meydana gelen bu değişiklikler makulada çekintilere neden olarak makula deliği oluşumuna yol açabilmektedir. Önce çok küçük olan delik giderek büyür. Delik büyüdükçe görme daha da azalır. Hastalık özellikle merkezi görmeyi bozar.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Görme kalitesinde azalma, eğri görme, görüş merkezimizin ortasında siyah bir nokta gözlemlenmesi veya okurken bazı harflerin görülememesi şeklinde eksik alan oluşumu gibi sorunlar hastalığın belirtileri arasındadır.
MAKULA DELİĞİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Hastalığın tedavisinde vitrektomi yöntemi kullanılmaktadır. Operasyon sırasında gözde çekintiye sebep olan vitreus alınır. Daha sonra gözde oluşan yırtık onarılarak gözün içerisine hava yada da gaz verilir. Operasyon sonrasında hasta belirli bir süre yüz üstü yatmak durumundadır. Bu süreç görme merkezimizde oluşan deliğin durumuna göre değişmektedir. Göz içerisine konulan gaz sebebiyle hastanın yüksek irtifalarda bulunması yasak olduğu için bir süre uçakla yolculuk gibi faaliyetleri yapmaması gerekmektedir. Ameliyat genel olarak lokal anestezi ile yapılmakta ve operasyon sonrasında hasta taburcu edilmektedir.