Makula dejeneresansı (sarı nokta) hastalığı nedir?
Retinanın en net gören bölgesi olan sarı nokta alanında görmemizi etkileyen pek çok hastalık ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklardan en dikkat çekenlerin başında ise sarı nokta hastalığı gelmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra 55 yaş sonrası kişilerde sigara kullanımı ve yetersiz beslenme gibi durumlar da hastalığa yakalanmada önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor.
Retinamızın merkezi olan makula yani sarı nokta, gözün arkasında bulunur ve görmenin faaliyetinin yüzde 90’ını sağlamaktadır. Makula dejeneresansı yaşa bağlı olarak ortaya çıkan, genellikle 55 yaş üstü kişilerde çok yaygın görülen bir göz hastalığıdır. Bu yüzden ilk bakışta teşhisin yapılması zor olabilir, bir göz görüş sorunu yaşarken diğer göz yıllarca normal işlevine devam edebilir. Her iki göz de etkilendiğinde merkezi görme kaybı daha çabuk fark edilmektedir.
HANGİ KİŞİLER RİSK GRUBU İÇERİSİNDE?
75 yaş üstü kişilerde hastalığa yakalanma riski 65 – 74 yaş aralığındaki kişilere göre üç kattan daha fazladır. Sarı nokta hastalığının erken tanısı tipik olarak hastanın yaşı, fizik muayene bulguları ve aile öyküsü incelenerek konulabilmektedir. Bunun en önemli nedeni hastalığın erken evrelerindeki birçok hastada semptomlarının görülmemesidir.
SARI NOKTA HASTALIĞI İLERLEMEDEN TEŞHİS EDİLEBİLİR Mİ?
Erken teşhis için risk grubu altındaki kişilerin, haftada bir kez kullandıkları yakın gözlükleri varsa onları taktıktan sonra gözlerini elleriyle ayrı ayrı kapayarak görmelerini karşılaştırmaları yerinde olur. Hastaların kendilerini takip etmeleri için, verilen ve Amsler Kartı adı verilen bulmacalardaki gibi siyah beyaz küçük karelerden oluşan takip kartlarının merkezindeki noktacığa odaklanarak, eğri görme, karanlık alan görüntüsü olup olmadığını her bir gözde ayrı ayrı kontrol etmeleri gerekmektedir.