Göz İçi Tümörleri Nereden Kaynaklanabilir?
Göz içi tümörleri gözün retina/optik disk veya uvea tabakasından kaynaklanabilir. Retina, retina duyu epiteli ve retina pigment epiteli olmak üzere 2 ayrı kattan oluşur. Retina duyu epitelindeki sinir liflerinin uzantıları olan aksonlar optik siniri oluşturduğu için optik sinirin göz içindeki kısmı olan optik diskten kaynaklanan tümörler retina/optik disk tümörleri başlığı altında incelenebilir.
Retina/optik disk tümörleri içinde sık görülenler retinoblastom, retina pigment epitelinin konjenital hipertrofisi, retina pigment epitelinin basit hamartomu, retina ve retina pigment epitelinin kombine hamartomu, retina pigment epiteli adenom/adenokarsinomları, ve optik disk melanositomudur. Uvea tümörleri içinde en sık görülenler uvea nevüsü, uvea melanomu, uveanın metastatik tümörleri ve koroid hemanjiomudur.
Gözün primer tümörleri yanında metastatik tümörler de gözü etkileyebilir. Metastatik tümörler uzak bir organdaki kanserden köken alan ve genellikle kan yoluyla göze yayılan tümörlerdir. Metastatik tümörler çoğunlukla uvea tabakasında görülür, bazen de retina/vitreusu tutar. Bu bölümde, göz içi tümörler retina ve optik disk tümörleri, uvea tümörleri ve diğer tümörler başlıkları altında incelenmektedir.
Retina ve optik disk tümörleri içinde retinoblastom, retina pigment epitelinin konjenital hipertrofisi, retina pigment epitelinin basit hamartomu ve optik disk melanositomu üzerinde durulacaktır. Uvea tümörleri olarak en sık görülen lezyonlar olan uvea nevüsü, uvea melanomu, koroid hemanjiomu ve uvea metastatik tümörleri tartışılacaktır. Diğer tümörler içinde medülloepitelyoma incelenmektedir.
Prof. Dr. Nur ACAR GÖÇGİL
Göz Hastalıkları & Retina Cerrahisi Uzmanı