Epiretinal Membran
Retina önünde zar tabakası oluşumu şeklinde açıklanabilecek olan epiretinal membran herhangi bir sebeple gelişebilir. Genellikle yaşlanma ile birlikte gözün içini dolduran vitreus ismi verilen yapıda meydana gelen değişikliklerin makula bölgesindeki retinanın iç katmanlarını etkilemesi sonucu ortaya çıkan retina özünde zar oluşumu problemi retina önündeki zarların yapısının ince oluşu sebebiyle belirti vermeyebilmektedir.
Görmenin oluşması için sistematik şekilde çalışan makula bölgesinde meydana gelen epiretinal mebran durumda makulanın işlevi bozularak merkezi görmede kayıp yaşanabilir. Ayrıntılı ve keskin görme zarar görebilmektedir.
EPİRETİNAL MEMBRAN NASIL GELİŞİR?
Dünyaya geldiğimiz anda gözümüzün 4’te üçünü dolduran vitreus jeli zamanla sıvılaşmaktadır. Genel olarak 40 yaşından sonra vitreus jeli retinadan ayrılmaktadır. Jelin retinadan ayrılma sürecinde oluşan küçük yaralanmalar yılları kapsayan bir süreçte gözüm retina bölgesi önünde epiretinal zar gelişimine yol açabilmektedir. Bunun haricinde yaşa bağlı olmadan da zar oluşumu gözlenebilmektedir. Göz travmaları, şeker hastalığı, üveit – göz iltihabı veya damar tıkanıklığı gibi faktörlere bağlı olarak epiretinal membran gelişimi yaşanabilmektedir.
EPİRETİNAL MEBRAN HANGİ YAŞ GRUBUNDA DAHA FAZLA OLUŞUR?
50 yaş üzeri kişilerde sıklıkla karşılaşılan epiretinal mebran çoğu zaman makuladaki retina önündeki zarlar yapısının ince oluşu sebebiyle belirti vermeyebilir. Görmede azalmaya yol açmadan yıllarca sessiz şekilde kalabilir. Zarlaşma miktarı arttıkça görme merkezinde görüş kaybında düşüş şeklinde kendisini belli etmektedir.
EPİRETİNAL MEMBRAN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gözde zaman içerisinde zarlaşma miktarı arttıkça görme merkezinde çekinti, cisimlerin eğri görülmesi, görüşte azalma, bulanık görme gibi sorunlara ortaya çıkabilmektedir. Merkezi görme sahasında karanlık sahalar (skotom) oluşur. Görme fonksiyonları giderek azalabilir veya değişmeden yıllarca olduğu gibi kalabilir. Rutin kontroller sırasında belirtiler görülmese dahi göz zarı oluşumunun takip edilmesi gerekmektedir.
EPİRETİNAL MEMBRAN NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hastalığa bağlı olarak görüş kaybı yaşanmıyor ise zar oluşumunun ilerleyişi rutin kontroller ile takip edilmektedir. Ancak makula bölgesinde görme kaybı mevcut ise tedavi yöntemi cerrahidir. Hastalığın tedavisinde sorunun kaynağı olan zar vitrektomi adı verilen cerrahi müdahale ile soyularak ortadan kaldırılmaktadır.
RİSKLER NELERDİR?
Epiretinal Membran nedeniyle vitrektomi (retina cerrahisi) ameliyatı olan hastalarda %3-5 arasında retina dekolmanı (retina ayrılması) riski vardır. Retina dekolmanı oluşan hastaların tekrar operasyona alınması gereklidir. Daha önce katarakt operasyonu olmamış hastaların çoğunda 1 yıl gibi kısa bir sürede katarakt ilerler ve katarakt operasyonuna gerek duyulur.