Blefarit hastalığı neden olur ve belirtileri nelerdir?
Blefaritin belirtileri genellikle benzerdir, ancak enfeksiyonun şiddetine göre semptomların şiddeti değişebilir. Hastalığın erken aşamalarında kaşıntı, hafif ağrı ve gözlerin kapatılması sırasında hissedilen rahatsızlık gibi belirtiler ortaya çıkar. Ancak enfeksiyon ilerledikçe, gözlerde yanma, kum kaçmış hissi, bulanık görme, göz sulanması, gözlerde kuruma ve şişlik, yağlı görünen göz kapakları ve aşırı çapaklanma, kirpiklerde dökülme, hassasiyet, parlak ışıkta görüşün azalması, kirpik diplerinde kızarıklık ve su baloncuğu benzeri yapılanmalar gibi belirtiler görülebilir. Blefarit teşhisi konulan hastalar, kalıcı hasarların oluşmasını önlemek için zamanında tıbbi tedavi almaları gerektiğini unutmamalıdırlar.
Blefaritin Nedenleri
Göz kapağı iltihabı her zaman bir nedenle ortaya çıkmaz. Blefarit, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi bazı durumlarda kendiliğinden meydana gelebilir. Ancak, blefarit risk faktörleri arasında kirli veya tozlu ortamlarda uzun süre kalmak, göz kuruluğu, stafilokok enfeksiyonları, kontakt lens kullanımı, gül hastalığı, makyaj malzemelerine veya lens solüsyonlarına alerjik reaksiyonlar, göz kapağındaki yağ bezelerinde tıkanıklıklar, seboreik dermatit, kirpik bitleri ve akarları gibi faktörler sayılabilir.
Tedavi edilmediği takdirde, göz kapağı iltihabı çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar arasında kronik konjonktivit, göz kapağı sorunları, kontakt lens kullanımında zorluk, arpacık, şalazyon ve kornea ülserleri yer alabilir. Bu nedenle, göz kapağı iltihabının tedavisinde hızlı ve doğru bir yaklaşım benimsenmeli ve tedavi süreci aksatılmamalıdır.