Arpacık Nedir?
Arpacık, göz kapaklarımızın içerisinde bulunan göz yaşı yağ bezlerinde meydana gelen enfeksiyon durumuna verilen isimdir. Hastalık nedeniyle enfeksiyonun oluştuğu bölgede sivilce benzeri kabarıklık ve kızarıklık meydana gelmektedir. Bu sorunun yaşandığı bölgede ağrı ve rahatsızlık hissi de oluşabilmektedir.
Arpacık enfeksiyonel bir gelişimi olduğundan hastalığın oluşumunun birden fazla sebebi olabilmektedir. Çeşitli nedenlerle bulaşan bakteri ya da organizmalar sebebiyle göz bölgesinde iltihap oluşumu görülebilmektedir. Genel olarak vücut direncinin düştüğü, yorgunluk ve uykusuzluk gibi dönemler sonrasında ortaya çıkan hastalığın iç ve dış olmak üzere 2 türü vardır. Dış arpacık, Kirpik dibinde başlayan arpacıktır. Çoğunlukla kıl kökünde oluşan iltihap sonucu gerçekleşir. Sivilce gibi görünebilir. İç arpacık, Göz kapağı içinde görülen arpacıktır. Çoğunlukla göz kapağında yağ üreten bir bezde oluşan enfeksiyon sonucu gerçekleşir.
ARPACIK VE ŞALAZYON ARASINDAKİ FARK
Arpacık hastalığı ile şalazyon hastalığı sıklıkla birbirlerine karıştırılabilmektedir. Arpacık hastalığı çok ağrılı şekilde seyreden ve genellikle göz kapağının kenarında oluşan bir hastalıktır. İltihaplanan bir kirpik kökünden dolayı meydana gelebilir ve şişerek bazen tüm göz kapağını etkileyebilmektedir.
Şalazyon ise çoğunlukla ağrılı şekilde gerçekleşmez. Göz kapağının daha çok arkasında gelişme göstererek tıkanan bir yağ bezinden dolağı oluşan yumrudur. Tüm göz kapağı bölgesinin şişmesine sebep olduğu durumlar nadir olarak gerçekleşmektedir.
ARPACIK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göz kapağı bölgesinde ağrılı bir şekilde nükseden kırmızı bir yumru oluşumu, göze bir şey kaçmış hissi, gözde kaşıntı hissi, ışık hassasiyeti, gözde sulanma arpacık hastalığın en yaygın belirtileri arasındadır.
ARPACIK HASTALIĞININ TEDAVİ SÜRECİ
Enfeksiyon genellikle göz hijyenine dikkat edildiği taktirde ve göz doktoru tarafından önerilebilecek antibiyotikli damla ve pomatların aksatılmadan kullanılması durumunda 1 hafta bir süre içerisinde iyileşebilmektedir. Ancak uzun süre boyunca geçmeyen arpacık oluşumu durumunda cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Cerrahi müdahalelerin gerekli olduğu durumlarda göz kapağı içerisine atılan küçük bir kesi ile enfeksiyon boşaltılıp temizlenir. Bölgede kist oluşumu mevcut ise durum tekrarlanmayacak şekilde yok edilir. Operasyon yaklaşık olarak 5-10 dakika gibi kısa bir süreyi kapsayarak lokal anestezi ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Operasyon sonrasında göz birkaç saat kapalı şekilde tutulmaktadır ve dikiş atılmasını gerektirecek bir durum genellikle yoktur.