Arka Vitreus Yırtılması
Gözün arka kısmında yer alan vitreus adı verilen madde, normalde retinaya yapışık durumdadır. Ancak arka vitreus dekolmanı (AVD) denilen durumda, vitreus retinadan ayrılır.
AVD’nin nedenleri şunlardır:
Yaşlanma: İnsanlar yaşlandıkça vitreuslar daha sıvı ve az katı hale gelir. Bu durum vitreusun gözün arkasından çekilip ayrılmasına yol açabilir. Vitreus, retinaya milyonlarca mikroskopik lifle bağlıdır. Bu liflerin bir kısmı koparsa, vitreus tamamen ayrılır ve AVD oluşur.
AVD’nin belirtileri çoğu insan için fark edilmez. Ancak bazı insanlar şu belirtileri yaşayabilir:
Yan görüşte ışık çakmaları
Görme alanında uçuşan cisimler veya küçük benekler
Nadiren de olsa, görme alanında hareket eden siyah bir perde veya gölge, görmede azalma
AVD riski altında olan kişiler şunlardır:
Uzağı iyi görememe (miyopi)
Katarakt veya diğer göz ameliyatları
Diyabet
Gözde travma (yaralanma)
Çoğu insan için AVD zararsız bir durumdur ve belirti veya görme kaybına neden olmaz. Bazı insanlar ise büyük miktarda uçuşan cisimler fark edebilir, ancak bu genellikle zamanla azalır.
Ancak bazı durumlarda AVD, vitreusun şiddetli şekilde çekilmesiyle alttaki dokudan (retina) bir kısmını da çekebilir. Bu duruma retina yırtılması denir ve kalıcı görme kaybına yol açabilir.
AVD geçirdiğinizi fark ettiğinizde veya ani bir şekilde çok sayıda uçuşan cisim veya ışık çakması görüyorsanız, hemen göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Bu belirtiler normal olabilir, ancak aynı zamanda retina yırtılması veya retina dekolmanı gibi ciddi durumları da işaret edebilir. Göz doktoru, erken tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu anlayabilir.
Eğer AVD, retina zarar görmeden gerçekleşirse tedavi gereksiz olabilir. Ancak retina yırtılması meydana gelirse tedavi gerekebilir. Göz doktoru, retina yırtılmasını göz duvarına yapıştırmak için lazer veya kriopeksi (dondurma tedavisi) gibi yöntemleri kullanabilir.