Vitreomaküler Traksiyon Sendromu Nedir?
Göz küremizin içerisini dolduran vitreus jeli yaş ilerledikçe küçülür ve büzüşerek retinadan ayrılmaya başlar. Bazen bu ayrılma süreci sağlıklı olarak gerçekleşemeyebilir ve vitreomaküler traksiyon dediğimiz sendrom gelişebilir.
Vitreus retinadan uzaklaşırken kısmen yapışık kalarak makulada çekintiye neden olabilir ve ciddi görme kaybına sebep olabilir. Vitrektomi ameliyatı ile soruna sebep olan çekinti giderilebilmekte ve hastalarımızın görme kaybı giderilebilmektedir.
Retina yüzeyinde meydana gelen bu çekinti retinanın yapısında değişikliğe neden olur ve görme azalmasına yol açabilmektedir. Problem, görmede azalma, kırıklı görme, kör nokta gelişimi ve şikayetlerin zaman içinde artması şeklindeki belirtilerle kendisini belli etmektedir.
Vitromaküler traksiyon sendromu, epiretinal mebran, makula ödemi, sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati ve makular hol gibi hastalıklarla da birlikte görülebilmektedir.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ
İleri teknolojinin kullanıldığı ve uzmanlık gerektiren hassas bir cerrahi tekniği olan vitrektomi ameliyatı ile sorun giderilebilmektedir. Cerrahi müdahale ile birlikte soruna neden olan çekinti giderilebilmektedir.