Makula Deliğinin Belirtileri Nelerdir?
Makula deliği başlangıçta görme merkezinde çarpık görme ve bulanık görme şeklinde bulgu verir. Deliğin haftalar ve aylar içerisinde büyümesiyle merkezi görme ciddi şekilde etkilenir. Makula deliği olan hastalar görüşlerinin tam orta noktasında değişiklikler hissederler. Bu değişikler erken evrede düz çizgilerde kırılma, dalgalanma (metamorfopsi) şeklinde olurken ileri evrelerde görme merkezinde sabit bir leke (skotom) görme şeklinde olur. Hastalık genellikle tek gözü tutmakla birlikte %10 vakada diğer göz de etkilenir. Eşlik eden retina dekolmanı yoksa periferik görme genellikle etkilenmemiştir.
Tedavi edilmeyen makula deliği 50 yaş üstü yetişkinlerde geri dönüşü olmayan merkezi görme kayıplarının sık sayılabilecek sebeplerinden biridir.
MAKULA DELİĞİ TANISI NASIL KONUR?
Makula deliği tanısı için göz muayenesini takiben damlalı göz dibi (göz arkası) muayenesi yapılır. Makula deliğinden şüphelenilen hastalara göz tomografisi olarak bilinen, ışık dalgaları kullanarak retinanın görüntülenmesini sağlayan ve hiçbir yan etkisi olmayan optik koherens tomografi (OCT) uygulanır. OCT ayrıca makula deliği oluşumu riskini değerlendirmek için diğer gözdeki vitreomaküler ara yüzey ve dış retina tabakalarının detaylı değerlendirilmesine de olanak tanır.