Retina dekolmanının tedavi süreci nasıl gerçekleştirilir?
Retinada meydana gelen yırtıklara zamanında müdahale edilirse, tabaka ayrılmadan yani dekolman durumu yaşanmadan hastalığın önüne geçilebilmektedir. Sorun sadece yırtılma şeklindeyse kısa bir müdahale ile Argon Lazer kullanılarak yırtık etrafına set çekilir ve ilerlemesi durdurulur. Ancak hastada retina dekolmanı gerçekleşmişse tek tedavi seçeneğimiz cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahalede de ne kadar hızlı davranırsak ameliyat sonrası tedavi ve başarı şansımız o kadar yükselecektir.
Tedavi yönteminin belirlenmesinde birçok faktörün göz önüne alınması gerekiyor. Örneğin, retinanın olması gereken yerden ne kadar ayrıldığı, retina yırtıklarının sayısı, yırtığın büyüklüğü ve yeri ameliyat yöntemini etkileyen faktörlerden bazılarıdır.
Gecikilen durumlarda retinadaki sinir hücreleri kayba uğrayacağı için, ameliyatta retina yerine yerleştirilse bile görme artışı yaşanmayabilir. Dolayısıyla bu konunun hastalar tarafından önemsenmesi ve belirtiler hissedildiğinde zaman kaybedilmemesi gerekiyor.
RETİNA DEKOLMANI AMELİYATINDA KULLANILAN YÖNTEMLER
Vitrektomi tekniğiyle gerçekleştirilen retina dekolmanı ameliyatında mikrocerrahi yöntemleri uygulanarak göze içeriden müdahale edilmektedir. Her türlü işlemin uygulanabileceği mikro aletler kullanılarak retina içeriden yerine yerleştirilmektedir.
Yüksek miyop olan, kataraktı olmayan ve genç hasta ile çocuklarda, gözün etrafındaki beyaz dokunun üzerine yerleştirilen silikon bantları kullanılan yöntemler arasında bulunmaktadır.
Cerrahi teknikler gözün ve hastanın durumu başta olmak üzere birçok faktöre göre seçilmektedir.
AMELİYAT SONRASI SÜREÇ NASIL SÜRDÜRÜLMEKTEDİR?
Ameliyat sonrası süreç de hasta ve doktor kontrolü açısından büyük önem taşıyor. Ameliyattan sonra verilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı, bir hafta boyunca gözleri suyla yıkamamalı ve asla göz ellenmemeli, kaşınmamalıdır. Hastalar, ameliyat sonrası duruma göre değişmekle birlikte 1-2 ay sonrasında rutin yaşantılarına dönebilmektedir.