Göz kuruluğu hastalığı nedir?
Gözümüzün ön kısmını toz, rüzgar gibi dış etkenlerden, bazı mikroorganizmalardan koruyan bir dış tabaka vardır. Bu tabaka gözümüzü ıslak tutarak nem dengesini düzenler. Bu bölgedeki düzensiz ya da eksik olması hali sonucu karşımıza çıkan göz kuruluğu, bazı şikayetler ile kendisini belli eder.
Göz kuruluğu, gözyaşımızın yeterli oranda salgılanamamasına veya daha sık olarak çevresel faktörlerle gözyaşının buharlaşmasındaki artışa bağlı oluşan bir hastalıktır. Gözyaşımız korneamızı besleyerek yüzey hücrelerini nemlendirir ve korneamız pürüzsüz bir optik yüzey haline gelir. Sanıldığının aksine göz yaşımız sadece sudan oluşmaz; yağ, su ve mukus olmak üzere 3 ayrı bileşenden oluşur. Bu bileşenlerden birinde görülen eksiklik, gözyaşımızın hızlı buharlaşmasına, korneamızın eşit şekilde beslenememesine ve böylece göz kuruluğuna sebep olmaktadır.
GÖZ KURULUĞU HASTALIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?
Günümüzde bilgisayar ve telefon gibi ekranlar karşısında uzun saatler geçirme, kontak lensin doğru kullanılmaması, çalışılan ortamların nem dengesinin yeterli olmaması, çok yüksek aydınlık ve parlak ışık altında çalışılması gibi durumlar göz kuruluğunun en yaygın sebepleri arasında gösterilebilir. Öte yandan romatizmal hastalıklar, hormonal bozukluklar için kullanılan hormon ilaçları, kadınlarda menopoz sonrası dönemler, antihistaminik ve diğer hastalıkları önlemede kullanılan çeşitli ilaçlar, depresyon ilaçları da göz kuruluğuna sebep olmaktadır.
GÖZ KURULUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göz kuruluğu olan hastalar daha önce rahatlıkla yaptıkları aktivitelerde zorlanma hissederler. Gözlerinin çok çabuk yorulmaya başladığını ve dinlenme ihtiyacı hissettiğini ifade eden hastalar, bilgisayar başında eskisi kadar rahat olamadıklarını, göz ağrısı, ışık hassasiyeti, tahrişe bağlı olarak gözlerinde sık sık sulanma, kaşınma ve kızarma gibi şikayetleri de olduklarını belirtmektedirler. Göz kuruluğu olan hastalarımızın sıklıkla dile getirdikleri şikayetler gözlerde batma, gözlerde yanma ve gözlerde yabancı cisim hissidir.
Göz kuruluğu basit görünse de üretkenlikte bozulma ve yaşam kalitesinde kayıplara yol açmaktadır. Eğer bu hastalık tedavi edilmezse korneaya zarar vererek gözde enfeksiyon gibi ciddi sorunlara da sebep olabilmektedir. Ortaya çıkan olumsuz sonuçlar ve geçmeyen şikayetler nedeniyle hastaların psikolojileri üzerinde de olumsuz etkiler doğuran göz kuruluğu, hastaların depresyona girmesine bile sebep olabilmektedir. Yapılan araştırmalar da bunu göstermektedir. Tüm bu hususlar dikkate alındığında, belirtileri hisseden kişiler başta olmak üzere kontak lens kullanan, diyabet hastası olan kişilerin düzenli göz kontrollerini yaptırması önem taşımaktadır.